dimecres, 10 de novembre del 2010

Els sofistes


Sofista prové del mot grec, sophos que significa saviesa o experiència en un camp del coneixement

Els sofistes en l’antiguitat:

Els sofistes han arrossegat mala fama a causa de les crítiques de Sòcrates i Plató. Tanmateix els sofistes van ser els grans educadors de la democràcia. Polemistes astuts i brillants, esperonen la crítica i la llibertat de pensament, fins i tot en defensar causes que poden semblar minoritàries i extravagant.

Principis sofistes:

àLa formació de l'individu ho ha d'abarcar tot i integrar tots els coneixements.

àEl coneixement és un procés que canvia i avança en el temps.

àEl coneixement té un caràcter relatiu, ja que es fonamenta en les sensacions i aquestes mai es poden expressar en judicis concrets sinó en les diverses opinions dels éssers humans.

àLa validesa absoluta del coneixement és dubtosa.

Curiositats:

Els sofistes van rebre fortes crítiques i un exemple es el pensament que tenia plató sobre aquests filòsofs.

Plató criticarà als sofistes pel seu formalisme i els seus paranys dialèctics, pretenent ensenyar la virtut i a ser home, quan ningú des d'un saber purament sectorial, com el del discurs retòric, pugues arrogar-se tal dret.

La primera exigència d'aquesta areté era el domini de les paraules per ser capaç de persuadir a uns altres. "Poder convertir en sòlids i forts els arguments més febles", diu Protágoras. Gorgias diu que amb les paraules es pot enverinar i embaladir. Es tracta, doncs, d'adquirir el domini de raonaments enganyosos. L'art de la persuasió no està al servei de la veritat sinó dels interessos del que parla. Cridaven a aquest art "conducció d'ànimes". Plató dirà més tard que era "captura" d'ànimes.

També dir que més autors criticaven aquests als sofistes i fins i tot no els consideraven filòsofs,també afegir que tots aquests que els criticaven defensaven una altre teoria com es:l’escepticisme i el relativisme. Es a dir que no creien una veritat per a tots sinó que cadascú te la seva pròpia veritat.

Cristian Martinez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada